Novi Sad
12.10.2015.
05:31 > 05:43
Učenik osmog razreda Osnovne škole "Vuk Karadžić" D. L. (15), koga je u sredu na malom odmoru u stomak udario vršnjak S. Ć. i pocepao mu slezinu, trenutno se terapijski leči u Dečjoj bolnici i oseća se dobro.
  • zealot

    13.10.2015 23:44
    dokle više hajke
    @Mama, najzad glas razuma
    drago mi je da neko deli moje mišljenje u većoj meri.
  • Inspektor Višekruna

    13.10.2015 12:40
    @Anonimus
    "A svima revnosnima koji ocekuju od nastavnika da patrolira i izigrava Krigera mogu da porucim da to nije njihov posao. Ako svoje dete niste naucili da se ne tuce, nikakve patrole ga u tome nece spreciti..."
    Izgleda da sam pogrešio što sam svoje dete upisao u vrtić od treće godine. Trebalo je da ga upišem u 63-eću padobransku da se pripremi za školu.
    A šta je posao nastavnika?
    Postoje li u školama timovi za borbu protiv nasilja?
    Zakonski okvir jeste loš, ali daleko od toga da se ništa ne može učiniti. Kako je u okviru iste škole, kod nekih nastavnika haos, a kod nekih red?
    Neki rade svoj posao, a neki ne.
  • 13.10.2015 11:22
    A da ipak promenemo zakone i pocnemo da ih primenj
    Pa lepo tuziti nasilnika i neka onda sud procenjuje da li treba da provede godinu ili tri u popravnom domu. Medijski to lepo propratiti, pa kada svi shvate da im nasilje nece biti oprosteno mozda ga i smanjimo. Ovako sledi eventualno 4 iz vladanja na polugodistu. Sramota...

    A svima revnosnima koji ocekuju od nastavnika da patrolira i izigrava Krigera mogu da porucim da to nije njihov posao. Ako svoje dete niste naucili da se ne tuce, nikakve patrole ga u tome nece spreciti...
  • Inspektor Višekruna

    13.10.2015 07:52
    @mama
    Ja znam nasilno dete, kome je sve tolerisano i poklonjen skroy odličan uspeh, jer je dete prosvetnog radnika. Sasvim normalno da je razred postao najgori po disciplini. Jedino je jedna stara nastavnica, tražila da se dete kazni.
    Svi ostali ćutali.
    Za razliku od štrajka, kada se ne zna ko je bio glasniji.
    Tom detetu je majka učiteljica. Strašno!
    Ako se deci ništa ne može, kako postoje škole sa manje i više nasilja?
  • mama

    13.10.2015 05:32
    ne napadajte nastavnike
    U pitanju je mali odmor, nastavnik sve i da ima ruke kao hobotnica i da ima oci kao soko ne bi mogao da prati toliki broj dece na odmoru. Plus nastavnici "patroliraju" hodnicima i verovatnoca da je bas dezurni nastavnik bio blizu kad se sve to desavalo je skoro pa ravna nuli jer se djaci ne bi ni pobili verovatno na oci nastavnika. I slazem se da ne treba osudjivati nikog, ne zna se cela prica. Ok ovaj mali koji ga je udario nije trebao da resava stvari tucom ali ko zna kako je mali bio isprovociran. A to da decu nastavnici salju do psihologa i pedagoga i direktora na razgovor. Ja znam jednu problematicnu devojcicu kojoj je razgovor sa njima bio super, samo da izadje iz ucionice, proseta se i procaska. U skolama je oduvek bilo slomljenih nosevam slomljenih naocara, ruku i kojecega. I kad smo mi bili mali. Sad deca jesu agresivnija u odnosu na starije generacije ali nisu tu nastavnici krivi. I opet su svi licemerni. Bog zna kako na fejsbuku svi dele onu sliku nekad i sad, nekad su nastavnici i roditelji grdili decu a sad deca i roditelji grde nastavnike. A gle ovo. Opet svi grde nastavnike. Manite se tih ljudi, vi kuci ne mozete da izadjete na kraj sa svojom decom, koja se takodje i potuku i svasta a ocekujete da nastavnik izadje na kraj sa vise stotina njih na malom odmoru. Budimo realni.
  • Inspektor Višekruna

    12.10.2015 16:27
    @Anonimus
    Škola je vaspitno-obrazovna ustanova, dužnost nastavnika, direktora je i da brine o deci, ne samo da ih obrazuje. Ako nastavnicima to smeta, neka idu u profesore univerziteta, oni samo obrazuju.
    Mala plata? I meni je pa radim svoj posao, bolje nemam. Kolika je prosečna plata zaposlenog sa fakultetom u privatnom sektoru? Što je velika gužva kada traže dipl. ing za profesore stručnih predmeta u srednjim školama? Verbić im je obezbedio toliko privilegija, kakvih nema ni u jednoj struci. A da ne govorimo o zaradama od ekskurzija, poklone izdavača udžbenika...
  • 12.10.2015 15:11
    @Zealot
    Maleni navodno kriv za sve to? Da nije mozda kriv klinac kojem je pocepana slezina?

    @Visekruna
    Sad nastavnici za bednu platu jos treba i da patroliraju na odmorima i da sprecavaju tuce? Vaspitanje dolazi iz kuce, nije posao nastavnika da vaspita dete, vec da ga obrazuje. Za bezbednost postoje kamere, obezbedjenje i ostalo. Dovoljno je sto nastavnici trpe bahate roditelje i zanemarenu decu, sad su jos i krivi za sve sto se dogodi u skolskom dvoristu.
  • Inspektor Višekruna

    12.10.2015 14:45
    @zealot
    Nije ništa novo što se deca tuku, novo je što im je škola najpogodnija za tuču, najmanja verovatnoća da ih neko prekine, i ako se završi nesrećno kao ovaj slučaj, vrsni pedagoški radnici će ga zataškati. A veruj mi dete mi je išlo u školu, poznatu po nasilju, nastavnici ne rade ni ono što im zakon dozvolja. U mom slučaju su štitili nasilnika jer mu je majka bila prosvetni radnik.
  • komsija

    12.10.2015 11:07
    @ Zealot - generacijski
    " ...da se iz zezanje udaraju .."

    Vama je POCEPANA SLEZINA zezanje ????
  • zealot

    12.10.2015 10:48
    @komsija
    gde ste videli da sam to rekao?
    kažem da je ovo loša posledica dečjeg zezanja.

    uostalom, mi ni ne znamo da li je maleni imao problema se slezinom. jedan udarac (ako je bio jedan, jer taj info nemamo) teško da bi mogao to da uradi.

    mene više brine to što se maleni u bolnici nije još izjasnio šta se desilo, a maleni koji je navodno kriv za sve to je već OSUĐEN od gomile vas koji jedva čekate nekog na kolac nataći.
  • armagedon

    12.10.2015 09:58
    prosvetari su potpuno nemoćni što se tiče dece,bukvalno nesmeju ništa deci zbog evrope i prava deteta.a deca odlično znaju da im nastavnici nemogu ništa i to koriste maksimalno.a tek kad roditeljima zabrana da nesmeju da ih tuku ko zna šta će se dešavati.
  • Milan

    12.10.2015 09:49
    Prosvetari mogu, ali neće...
    Nije tačno da nastavnici deci "ne mogu ništa".

    Ne mogu da ih tuku ili se izdiru na njih, ali svaki put mogu da ih pošalju psihologu/pedagogu, mogu da pozovu roditelje, mogu da napišu prijavu za nasilničko ponašanje, mogu da pozovu policiju ili socijalne radnike... samo što sve to zahteva vreme i energiju, pa im je lakše da okrenu glavu i kažu kako ništa ne mogu. O brizi za "ugled škole" zbog koje se slučajevi nasilja zataškavaju da ne govorim.
  • Inspektor Višekruna

    12.10.2015 09:30
    Niko nije odgovoran?
    Gospodo postoje škole sa više i manje nasilja, kada uporedim dve OŠ, u kojima situaciju dobro poznajem, pada mi u oči, da u onoj sa mnogo manje nasilja direktor redovno dolazi, a u onoj nasilnijoj direktor kao da je zaposlen na maksimalno 30%.
    Slučajno?
    I u jednoj i drugoj važi isti normativni okvir.
  • zealot

    12.10.2015 08:35
    generacijski
    ovo se uvek dešavalo u školama, da se iz zezanje udaraju
    neko odreaguje loše, neko ne. ovo je primer loše posledice.

    samo, nije to problem nadzora. mogli su se udarati i pred nastavnikom, ovaj ne bi uspeo to da zadrži, svakako bi podelili po udarac pre nego što ih nastavnik i skine

    skidanje plate je bespotrebno jer nije brljotina, gospodine kako se već zoveš. verovatno se i tvoja deca tuku, ako ih imaš, a da ne znaš kako ni šta
  • hwz

    12.10.2015 07:56
    Kakav narod takva i disciplina u skolama .
  • J.P

    12.10.2015 07:52
    Pa nisu samo nastavnici krivi, puno toga se nosi i od kuce.
  • -

    12.10.2015 07:28
    @Inspektor Višekruna - A pod čijim su nadzorom
    Da li ti ovo daje odgovor: "Podsetimo, osmak D.L. (14) teško je povređen kad ga je u sredu, na malom odmoru, drug iz razreda. S.Ć. udario pesnicom u stomak..."?
  • Inspektor Višekruna

    12.10.2015 06:37
    A pod čijim su nadzorom
    prosvetari koji su dozvolili ovakvo ponašanje?
    Direktori, pedagozi, psiholozi, nastavnici su zainteresovani samo da izbegnu odgovornost, a ne da spreče nasilje.
    Zašto je svim prosvetarima plata jednaka, kad se desi ovakvo nešto svim zaposlenim u školi skinuti 20 posto od plate, godinu dana. Kada zaposleni kod privatnika, napravi ovakvu brljotinu bio bi srečan da prođe sa navedenom merom, a da ne dobije otkaz.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna